Gingivitis i parodontopatija

ČESTE BOLESTI

Oko 40% odraslih ljudi pati od parodontopatije, a da često i ne znaju za to. Bolest se razvija sporo, često bez bola ili vidljivih znakova. Što se pre dijagnostikuje i leči, tim bolje.ZDRAVI DESNI

Zdrave desni su blede, roze i čvrste . Tkivo pokriva kost i prijanja čvrsto oko zuba. Nema krvarenja pri pranju ili čišćenju između zuba.

UPALA DESNI

Upaljene desni se karakterišu crvenilom i otokom. Desni mogu krvariti pri pranju i čišćenju između zuba.


Mala vlakna (periodontal ligament) drže zub u njegovoj jami. Guma tkiva (gingiva) pokriva kost i uklapa se čvrsto oko zuba kao kragna. Mala pukotina između zuba i desni tkiva formira gingivalni sulkus.

Bakterijski plak stalno napada zube. Ako nepravilno čistite, plak će ostati, naročito između zuba i duž linije desni. Kada se plak nakupi u ovim oblastima, izaziva upalu desni (gingivitis). Upaljene desni karakteriše crvenilo i oticanje. Desni krvare kada se čiste zubi.


Periodontitis

Ako se plak ne uklanja, upada u pukotine između zuba i desni (gingivalnog sulkusa). Na površini korena zuba plak se stvrdne u kamenac koji ima grubu površinu, gde se bakterije talože još lakše.

Zub gubi sve više i više svoju vezanosti za kost. Upala desni se razvija u parodontopatiju.

To je spor proces, često nezapažen i bez bola. Vremenom će zub olabavi i, u najgorem slučaju, može biti izgubljen. Pušenje, genetika i neke sistemske bolesti su faktori koji mogu da povećaju rizik od razvoja parodontopatije.


Prevencija i Lečenje

Pravilnom oralnom higijenom možete učiniti mnogo u sprečavanju i izlečenju parodontopatije. Perite zube dva puta dnevno. Jednom dnevno, takođe, čistiite između zuba, koristeći četkicu za zube, čačkalice, Mini Flosser, ili zubni konac. Posebna četkica za zube za čišćenje teško pristupačnih mesta može biti vrlo korisna. Pitajte svog stomatologa za savete i instrukcije.

Ako sumnjate u upalu desni, obratite se svom stomatologu. Saradnja između Vas i Vašeg stomatologa je od najveće važnosti za uspešne rezultate, čak i nakon završetka tretmana. Redovni pregledi u kombinaciji sa sopstvenom kućnom negom su od ključnog značaja za sprečavanje problema i njegovog povratka.

Zatvori

Kontaktirajte nas

Pošaljite nam poruku i odgovorićemo vam u najkraćem roku!

Poruka je uspešno poslata!
Hvala na saradnji!